Kaip ir kasmet, 2013 m. buvo organizuojamos nacionalistų eitynės Lietuvoje Kovo 11-tos proga, tačiau šiais metais, joms Vilniuje nebuvo išduotas leidimas. Kad ir kaip keista bebūtų, nors ir nesankcionuotos ir neplanuotos, vis tiek joms buvo pasiruošta ir jos vyko :-) Policijos pajėgų centre buvo labai daug, žmonių į eitynes susirinko daugiau nei praeitais metais, o foto-žurnalistų buvo kas 3m bent po du :-) Tik protestuotojų prieš nacionalistus ir provokacijų buvo žymiai mažiau nei 2012 metais.

Vienas iš eisenos „nukentėjusiųjų“ buvo Stasys Urniežius (liaudyje žinomas kaip kunigaikštis Vilgaudas), kuris viešai pasirodęs su alaus „bambaliu“ ir spėjęs duoti interviu gerdamas iš jo, buvo suimtas už viešos tvarkos pažeidimus. Kadangi Gedimino prospekte „netyčia“ buvo įrengta daug kliūčių, eisenos dalyviai žygiavo šaligatviais, tarp fotografijos parodų, scenų, policijos ekipažų mašinų, stalo futbolo stalų ir t.t. Eitynes tradiciškai baigėsi Lukiškių aikštėje, be didesnių nesusipratimų.

Išties buvo keista stebėti visus susirinkusius žmones (ir eisenos dalyvius, ir žurnalistus, ir policijos pareigūnus, ir protestuotojus), į eiseną kurios oficialiai neturėjo būti… nors net valanda prieš renginį, ore tvyrojo jausmas – bus eisena, ir tas gerai jautėsi iš šmirinėjančių kolegų su fotoaparatais, policijos pareigūnų, pavienių besiburiančių lyg niekur nieko žmonių :-)

Užbaigsiu pamąstymus retoriniu klausimu: kam reikėjo drausti, jei ir taip buvo aišku jog eisena vyks ir visi susirinko taip lyg būtų planuotas renginys :-)