Vienas ilgiausiai užtrukusių mano reportažų… jei tik taip galima pavadinti :-)
Turėjau progą apsilankyti Vilniaus katedros bokšte dar 2011 m. pavasarį, fotografuojant Antiatominį flashmobą. Ir štai, praėjus trim metam, katedros bokštas atvėrė duris visiem lankytojams – sutvarkytas, renovuotu vidumi, tad nepraleidau progos apsilankyti ir dabar galiu parodyti skirtumus – kaip gi pasikeitė katedros bokštas per šį laikotarpį.

Katedros bokštas, vienas žinomiausių Vilniaus simbolių, kiek tik pamenu, visada buvo uždaras ir nepasiekiamas plačiajai visuomenei.


Ievos Budzeikaitės fotografija

Katedros bokšto vidus, nepaisant to jog lauke buvo jau ganėtinai šilta, buvo kaip šaldytuvas – itin storos bokšto sienos neįleido išores šilumos.


Jurgitos Pavilionytės-Chmieliauskienės fotografija

Nepaisant grotuotų bokšto langų, į vidų buvo patekę nemažai paukščių, deja, lankymosi metu, iš jų buvo telikę tik griaučiai.


Jurgitos Pavilionytės-Chmieliauskienės fotografija

Prieš pasiekiant viršutinius aukštus, teko praeiti dvi didesnes patalpas, vienoje buvo… knygų lentyna???

O ankstesniame aukšte kažkadaise buvo matyt įrengtas posėdžių kambarys.

Tai kaip gi pasikeitė visas vidus po trijų metų? Drastiškiausi pasikeitimai buvo kaip tik šiuose dviejuose aukštuose, bet taip pat nemažai pakeista ir pačiame katedros viršuje – įdėti apsauginiai stiklai, sutvarkyti laiptai, trumpai tariant – viskas paruošta lankytojams, tiesa prieš ten patenkant vis tiek teko pasirašyti jog susipažinau su tuo jog katedros bokštas yra pavojinga vieta. Žemos lubos, statūs laiptai – pagrindinis „pavojus“ :-) Bene „maloniausias“ pokytis – viduje šildoma, tad nepaisant storų sienų, nebebuvo to šaldytuvo jausmo :-)

Aišku antrojo apsilankymo metu, buvo pilna turistų, nuo ilgaamžių…

… iki jaunųjų Lietuvos piliečių :-)

Įdomiausia dalis – įrengtos stiklinės lubos, leidžiančios pasimojuoti žmonėms tarp aukštų.

Vietoje knygų lentynos atsirado tuščias kambarys su senoviniais varpais… tiesa pasakius knygos labiau patiko :-)

Viename iš aukštų įrengti monitoriai su vairalazdėmis, kurių pagalba galima pasižvalgyti po visą vilnių pro kameras įmontuotas bokšto viršuje.

Dar vienas didesnis pasikeitimas – atidarytas rūsys, kuriame įrengtas WC ir keletas kėdučių – matyt laukiantiems į WC :-)

O pastebėjote jog nepateikiau jokių nuotraukų pro bokšto langus? :) Nes jie grotuoti ir vaizdas ne kažką… bet… vis tiek verta pamatyti :-) Tik šį kart palieku patiems spręsti kurios nuotraukos 2011, o kurios 2014 ;-)